Életmód magazin és testépítés

Az egészséges életmód


Az egészség és a közérzet sok különböző tényezőtől függ. Az egészséges táplálkozás és a kellő testmozgás két fontos pillér. De életmódunk és kikapcsolódási lehetőségeink jelentős hatással vannak egészségünkre és jólétünkre is. Az egészséges életmódot szilárdan rögzíteni kell a mindennapokban, hogy minden nap tegyen valamit az egészsége érdekében.

Gyümölcs- és zöldségkosár


Az egészséges táplálkozás az egészség egyik fontos pillére.© wiesbaden.de Gyakran mozgalmas mindennapjainkban nem mindig könnyű tudatosan egészségesebbé tenni az életét. De még a szilárdan integrált kis lépések is nagy változást hozhatnak. A legtöbb esetben nem a következő maraton vagy bikini méretről van szó, hanem a testértékekkel való elégedettségről és közérzetről, amelyek nem vezetnek olyan betegségekhez, mint a magas vérnyomás vagy a II. Típusú cukorbetegség.

Egészséges ételek


A vitaminok és nyomelemek mellett a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok fontos tápanyagokkal látják el testünket. Ezért a változatos egészséges étkezés, kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani megfelelő mennyiségben. A szezonális és regionális ételek, a frissen készített ételek és a sok folyadék (édesítetlen) jó alapot nyújtanak az egészséges étrendhez.

Aki egészségesen szeretne enni vagy fogyni akar, annak nem kell drága diétás egészséges ételek vagy az úgynevezett "szuper ételekhez" folyamodnia. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a napi kalóriaigényt. Ez személyenként változik, és nagymértékben függ a mindennapi élet fizikai tevékenységeitől. Az alapanyagcsere aránya megközelítőleg kiszámítható a Harris-Benedict képlet segítségével: A férfiak alapvető anyagcseréje (napi kalória) 66,47 + (13,7 x testtömeg kilogrammban) + (5 x testmagasság centiméterben) - (6,8 x életkor években) = alapanyagcsere arány Nők alapanyagcseréje (napi kalória) 655,1 + (9,6 x testtömeg kilogrammban) + (1,8 x testmagasság centiméterben) - (4,7 x életkor években) = alapanyagcsere arány.

Ezenkívül a nap folyamán a testmozgás révén további kalória fogyasztás jár. Nem szabad azonban elkövetni azt a hibát, hogy úgynevezett "összeomlási diétákkal" próbálkozik a fogyással. A test felismeri a vészhelyzetet a nagymértékben csökkentett kalóriabevitelben. Amint ismét normálisan eszik, felkészül egy lehetséges következő vészhelyzetre, és a lehető legtöbb tápanyagot tárolja zsír formájában. Ez a klasszikus jo-jo effektust eredményezi. A heti 0,5–1 kilogramm súlycsökkentés ésszerű, ami napi 500–700 kilokalória- megtakarításnak felel meg.

Sok esetben nehéz helyzetben vannak, akik étteremben szeretnének egészségesen táplálkozni, mivel ezeken a helyeken nem ez a fő szempont. Szerencsére akad néhány olyan vendéglátó egység az országban, ahol megvalósítható az egészséges táplálkozás. Ilyen hely a Kakas Étterem is, melyet érdemes meglátogatni.

Testmozgás


A hosszú, zavartalan ülés és fekvés, az úgynevezett "ülő viselkedés" káros hatással van testünkre. 2-es típusú diabetes mellitushoz vezethet, elősegítheti a szívinfarktus kockázatát, és korábbi halálhoz vezethet. Annál is fontosabb a mindennapi élet aktív formálása. Ez akkor is lehetséges, ha egész nap "be van kötve" az irodai székbe. Például megkérdezheti munkáltatóját, kaphat-e állítható magasságú íróasztalt - eközben ekkor állva dolgozhat. A telefonhívásokkal fel lehet állni, vagy aktívan lehet előre-hátra járni a szobában. Sétáljon fel a lépcsőn vagy szálljon le egy megállóval korábban, mint általában; A szakaszos álló és testmozgási szünetek lényegesen többet hoznak testünknek, mint a nap végén az edzőteremben testépítőként végzett gyors körök.

De a sport is fontos, mint például a testépítés, vagy az aerob edzés: megindítja a szív- és érrendszerünket, és ezáltal megvéd minket a betegségektől. Az izomtömeg növekedésével a kalóriák alapanyagcsere-aránya is növekszik, testtartásunk javul, passzív mozgásszervi rendszerünk védettek. Vegyünk példát Dwayne Johnson testépítő bajnokról, aki már a Mr. Olympia versenyt is megnyerte és kirobbanó egészségnek örvend.

Kapcsolat

BÜSKE
E-mail: info@buske.hu

Címkék

SPORT KULTURÁLIS EGYESÜLET